Transferència i innovació en accessibilitat
La Xarxa AccessCat, liderada pel grup Transmedia de la UAB, va reunir grups de recerca, entitats adherides i empreses i institucions interessades en l'àmbit de l'accessibilitat comunicativa a una jornada d’innovació el passat 13 de desembre.
La Xarxa AccessCat aglutina desenes d'investigadors de diferents grups de recerca i nombroses entitats adherides, entre les quals institucions, associacions i professionals de l'àmbit de l'accessibilitat a la informació i la comunicació. Un dels objectius de la xarxa és fer de pont entre el món de la investigació i el teixit social i empresarial. Per això, el passat 13 de desembre va organitzar una jornada de transferència, innovació i networking amb els agents implicats i interessats del sector de l’accessibilitat.
Durant l’acte es van presentar les solucions guanyadores de la I Convocatòria de solucions disruptives, llançada per la xarxa, alhora que es vam presentar les solucions finalistes de la II Convocatòria. Aquesta convocatòria té com a objecte finançar estudis de valorització de solucions disruptives –tant tecnologies com serveis o coneixements innovadors– sobre accessibilitat.
Així, es van presentar quatre projectes: una plataforma de cartografia digital col·laborativa per a mobilitat i cures en entorns urbans (Inés Martins, NODES); un laboratori d’avaluació d’usabilitat i d’accessibilitat de sistemes webs (Afra Pascual i Marc González, GRIHO); un transcriptor digital especialitzat (Mireia Farrús, CLiC), i Lulú, la trenca barreres de comunicació (Chiara Gunella i Marina Pujadas, TransMedia Catalonia).
Després de la deliberació de la comissió avaluadora i la votació del públic, es va anunciar la solució guanyadora: el Laboratori d’usabilitat en remot, conduit pels investigadors Afra Pascual i Marc González del grup de recerca GRIHO (Universitat de Lleida). Els projecte rebrà fins a 20.000 euros de finançament d’Accesscat..
Com va explicar l’investigador Marc González durant la presentació, aquest finançament els ajudarà a avaluar les possibilitats de mercat del Laboratori usabilitat en remot, un projecte en què el grup de recerca hi porta cinc anys treballant.