Notícies

La Setmana de la Innovació reuneix més de 500 professionals i obre el seu ecosistema innovador al territori

Més de 300 investigadors, 150 empresaris i 60 emprenedors s'han donat cita al llarg de la Setmana de la Innovació, que ha  tingut lloc del 16 al 20 d'octubre a diversos espais del campus, per aproximar l'ecosistema innovador i tecnològic de la Universitat al territori. L'esdeveniment ha estat també un espai de debat i reflexió, amb les jornades dedicades a la sinergia entre intel·ligència artificial i música i a l'emprenedoria femenina.

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha culminat avui la seva primera Setmana de la Innovació. L'esdeveniment, que ha reunit més de 500 professionals, ha mostrat una vegada més el compromís de la Universitat amb la innovació i ha reafirmat la seva aposta per la col·laboració entre universitat i empresa. Durant cinc dies més de 300 investigadors, 150 empresaris i 60 emprenedors s'han reunit a la UAB per explorar sinergies i conèixer els diferents projectes d'innovació del campus.

Al llarg de la Setmana, s'han celebrat més de 250 reunions entre diferents actors institucionals, empresarials i acadèmics amb l'objectiu d'establir sinergies i explorar vies de col·laboració. El programa també ha comprès diferents taules de debat i conferències per a promoure la transferència de coneixement i tecnologia amb un retorn social i econòmic per a la societat.

Fira de la Innovació

Matchmaking, co-creació i innovació, claus de la Fira de la Innovació de la UAB

La Fira de la Innovació, celebrada el dimarts, va ser un dels moments més destacats de la setmana. Durant tot el dia es van celebrar conferències i taules rodones per estudiar sinergies entre els projectes universitaris i diferents empreses de l'àmbit català, així com una gran exhibició dels grups de recerca, serveis i projectes innovadors generats al campus de la UAB. A més, el programa també va incloure una sessió de matchmaking i cocreació de projectes que va reunir més de 25 start-up i 90 grups d’R+D amb 74 empreses i entitats per treballar conjuntament en diferents reptes d'innovació.

Javier Lafuente, rector de la UAB, va ser l'encarregat d'inaugurar la jornada, celebrada a l'Hotel Exe Campus, acompanyat de Lluis Juncà, director general d'Innovació i Emprenedoria de la Generalitat de Catalunya i Tania Nadal, presidenta del Consell Social de la UAB. En el seu discurs d'obertura, Javier Lafuente va assenyalar que “la UAB està en una posició privilegiada en matèria d’R+D a nivell europeu, i tenim la capacitat per ser una font d'impacte, millora i progrés per a l'economia i l'entorn. La nostra ambició és connectar la nostra recerca amb els reptes de la societat”.

Rosa Maria Sebastián, vicerectora d'Innovació, Transferència i Emprenedoria de la UAB i directora del Parc de Recerca UAB va afegir: "La nostra universitat ha demostrat la seva capacitat per a impulsar projectes competitius en l'àmbit empresarial i recerques que tenen un impacte social i econòmic notable per a tot l'entorn i les persones”.

Premis a projectes de transformació social

El dimarts també es va celebrar el lliurament dels premis Eines 2023 en el Mercat Vell de Mollet del Vallès, atorgats per la UAB, l'Ajuntament de Mollet del Vallès, els consells comarcals del Vallès Occidental i del Vallès Oriental i la Diputació de Barcelona, institucions que integren la Càtedra en Emprenedoria i Innovació Social, adscrita al Centre d'Estudis i de Recerca en Emprenedoria i Innovació Social (CREIS).

Tres projectes de transformació social d'àmbit català, del Vallès i local van ser guardonats en la tercera edició d'aquests premis, que distingeixen activitats de transformació social emmarcades dins dels disset objectius de desenvolupament sostenible de Nacions Unides. Van ser guardonats els projectes Bolet Ben Fet, Green Hospital i Dons d'Aigua, compromesos amb la inclusió laboral de les persones amb discapacitat, la producció d'aliments ecològics i l'eliminació d'emissions de CO₂.

La sinergia entre intel·ligència artificial i música protagonitza la sessió del dijous

La Setmana de la Innovació també ha estat un espai per a la reflexió i el debat. El dijous es van celebrar, a la Facultat de Filosofia i Lletres, diferents tallers i taules rodones per a reflexionar sobre el paper de la intel·ligència artificial en la música. Artistes, tecnòlegs i sociòlegs van discutir els avantatges i inconvenients de l'aplicació de la IA en la música. Durant la sessió, David Casacuberta, investigador del departament de filosofia de la UAB, va apuntar que la “intel·ligència artificial és de les quatre eines més importants de la història de la música”.

La jornada va acabar amb una experiència musical única, el concert “Bach to the moon”, que va combinar el cor de la UAB i el pianista i creador Carlos Marigó amb el sistema ia_muso de Matthew Yee-King, de la Universitat de Londres Goldsmiths. En el concert, una proposta que va commoure amb la mescla de veus humanes amb freqüències digitals, va quedar patent que la innovació també és un terme profundament lligat a l'art i la música.

El foment de l'emprenedoria femenina tanca l'edició d'enguany

El divendres, la sessió titulada “Ciència i emprenedoria en femení: superem la síndrome de la impostora”, s'ha centrat en les limitacions internes i externes amb les quals es troben les investigadores, així com en els desafiaments i estratègies per a superar la síndrome de la impostora i trencar el sostre de vidre.

L'acte ha estat introduït per Laia Arnal, directora general de Transferència i Societat del Coneixement del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Esther Zapater, secretària general de la UAB, i Alicia Bosch Palma, vicepresidenta del Consell Social.

Hi han participat destacades expertes i professionals que han compartit els seus coneixements, recerques i experiències pràctiques: Teresa Tarragó, cofundadora i directora executiva de l'empresa biotecnològica BeyondYou; Núria Salán, presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia; Mariona Serra, cofundadora de GoodGut i expresidenta de la Comissió Universitat-Empresa del Consell Social de la UAB; Ana Caño Delgado, investigadora del CRAG i fundadora de PLANET Biotech; Maria Teresa Sordé Martí, catedràtica de Sociologia en la UAB, investigadora principal del projecte H2020 REFUGE-*ED i afiliada al grup GEDIME–CER-Migracions de la UAB, Teresa Baró, presidenta de la comissió d'emprenedoria de la Fundació Internacional de la Dona Emprenedora (FIDEM), i Silvia Solà, coach d'oratòria del Servei de Llengües de la UAB,

El rector de la UAB, Javier Lafuente, ha pronunciat el discurs de tancament de la Setmana de la Innovació posant en relleu el gran acolliment de l'esdeveniment i celebrant “la magnitud de l'ecosistema innovador de la UAB i el potencial que tenim al campus per a transferir el coneixement a la societat”.

La Setmana de la Innovació de la UAB ha comptat amb el suport del Consell Social de la UAB, el Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Santander Universitats, i El País com a media partner. A més, l'activitat s'emmarca en l'estratègia Spain Up Nation i és finançada per la Unió Europea-Next Generation EU dins del Pla de Recuperació i Resiliència del Govern d'Espanya, liderat pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme a través de l'Escola d'Organització Industrial EOI.