Article

Universitat i empresa: com podem innovar junts?

La col·laboració entre universitats i empreses és una de les estratègies més efectives per impulsar la innovació, el desenvolupament econòmic i la competitivitat en un mercat global en constant evolució. La Universitat Autònoma de Barcelona, mitjançant el Parc de Recerca UAB (PRUAB), facilita aquest tipus d'aliances en connectar el coneixement acadèmic amb les necessitats del sector empresarial. 

Martin Buffa
Martin Buffa
Responsable de la Unitat de Col·laboracions Universitat-Empresa

Però, quines són les formes en què aquests dos mons poden treballar junts? A continuació, explorem algunes de les vies de col·laboració principals que la Universitat posa a l'abast d'empreses i emprenedors. 

Encaixada de mans

Projectes de recerca conjunta

Un dels principals mecanismes de col·laboració és a través de la participació en projectes d’R+D+I presentats en convocatòries de finançament publicoprivat. Aquestes convocatòries permeten desenvolupar projectes amb suport econòmic, impulsant la innovació i la transferència de coneixement. Un bon exemple a nivell europeu són els ajuts Pathfinder del Consell Europeu d'Innovació (EIC). Gràcies a aquesta convocatòria, per exemple, una empresa del sector biomèdic es podria associar amb investigadors de la UAB per desenvolupar un dispositiu de nanomedicina que millori l’administració de fàrmacs i es podria obtenir finançament per a la validació de la tecnologia i el seu escalat. 


A nivell nacional, també hi ha diverses convocatòries que fomenten la col·laboració entre empreses i grups de recerca. Algunes de les més rellevants són els Projectes de Col·laboració Publicoprivada, finançats per l'Agència Estatal de Recerca o els Projectes d’R+D de Transferència Tecnològica Cervera, del Centre per al Desenvolupament Tecnològic i la Innovació (CDTI). En aquest cas, per exemple, una empresa d'energies renovables podria col·laborar amb la UAB en el desenvolupament de nous materials fotovoltaics mitjançant un ajut del CDTI, aconseguint finançament per a proves de laboratori i prototipat.

Investigació contractada

Les empreses també poden contractar directament a la UAB la realització d’estudis específics a través de convenis de col·laboració. Aquests acords permeten a les companyies accedir a l’experiència i l’equipament de la Universitat sense necessitat de participar en convocatòries de finançament públic. 

Hi ha diferents tipologies de convenis que s'adapten a les necessitats de cada cas. Els convenis específics d’R+D són acords en què la UAB desenvolupa projectes de recerca aplicada en col·laboració amb una empresa per resoldre un problema tecnològic concret. Per exemple, una empresa farmacèutica pot sol·licitar la realització d'assajos preclínics d'un fàrmac nou als laboratoris de la UAB. A través d'un conveni de col·laboració, es defineixen els objectius, els terminis, els costos de l'estudi i els aspectes de propietat intel·lectual, assegurant que els resultats siguin aplicables a les necessitats de l'empresa. 

També hi ha la possibilitat de realitzar convenis d'assessorament, on experts de la UAB col·laboren amb les empreses en àrees més genèriques, com ara estratègia tecnològica, innovació, normativa o transferència de coneixement.

Doctorats industrials i càtedres d'empresa

La UAB impulsa la formació de talent especialitzat a través del programa de doctorat industrial, en què un estudiant de doctorat treballa tant a la universitat com a una empresa per desenvolupar una investigació aplicada a un problema concret del sector privat. Aquest model permet que les empreses comptin amb investigadors altament capacitats enfocats a les seves necessitats específiques, mentre que l'estudiant desenvolupa un projecte amb impacte real a la indústria. 

Des de l’inici d’aquest programa impulsat pel Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, la UAB ha realitzat 180 projectes, situant-se la tercera universitat en nombre de doctorats industrials. 

Per altra banda, les càtedres d’empresa permeten establir col·laboracions a llarg termini entre la UAB i el sector privat en àrees estratègiques de recerca. A través d'aquestes càtedres, una empresa finança activitats de formació i investigació sobre un tema específic, amb una aportació mínima de 30.000 euros a l'any durant almenys tres anys. Les entitats patrocinadores obtenen la visibilitat pública de contribuir a l'avenç de la investigació i també interessants avantatges fiscals. Actualment a la nostra universitat es poden trobar onze càtedres de recerca actives

Ús d'infraestructures i equipaments cientificotècnics

Les empreses també poden accedir a les instal·lacions i equipaments científics de la UAB, que permeten realitzar proves, assaigs o validar productes sense necessitat de fer una inversió pròpia en infraestructura. 

Actualment la UAB disposa de serveis cientificotècnics i laboratoris de prestació de serveis en àrees transversals i específiques, com les d'anàlisi biològica, química, estructural i d'experimentació animal o alimentària. Per exemple, un fabricant de materials nous pot utilitzar els microscopis electrònics de la universitat per caracteritzar l'estructura d'un nou compost i avaluar-ne la viabilitat industrial. 

Formació i capacitació per a empreses

La UAB també impulsa la formació contínua dels professionals al sector empresarial. A través de programes de capacitació, cursos especialitzats i postgraus, les empreses poden actualitzar els seus coneixements i millorar les competències del personal. 

En aquest sentit, les noves microcredencials tenen un paper clau. Aquestes certificacions digitals acrediten l’adquisició de competències professionals específiques a través d’experiències formatives de curta durada, generalment de fins a 6 crèdits. La UE finança les microcredencials amb ajuts i subvencions, cobrint fins al 70% del cost a la UAB. En aquest sentit, la nostra universitat ofereix microcredencials en competències com ara digitalització, intel·ligència artificial aplicada a la indústria i sostenibilitat. 

Esdeveniments, networking i processos participatius

El Parc de Recerca UAB organitza jornades d'innovació, fires tecnològiques i trobades de networking on les empreses poden conèixer de primera mà les investigacions que es duen a terme i trobar oportunitats de col·laboració. Un esdeveniment destacat en aquest àmbit és la Fira de la Innovació de la UAB, un espai on investigadors, start-ups i empreses presenten els seus avenços tecnològics i exploren sinergies. En aquesta fira, les companyies poden descobrir tecnologies emergents desenvolupades a la UAB, assistir a demostracions en viu i connectar amb experts a les seves àrees d'interès. 

El PRUAB impulsa també la innovació oberta mitjançant metodologies participatives, on empreses, startups, investigadors i administracions col·laboren en sessions de cocreació i prototipatge per desenvolupar solucions concretes i aplicables.

En definitiva, la col·laboració entre universitats i empreses no només és possible, sinó que és cada cop més necessària en un món on la innovació és clau per a la competitivitat. La UAB, a través del Parc de Recerca UAB, ofereix una àmplia varietat de serveis per facilitar aquestes connexions. Explorar aquestes oportunitats permet a les empreses mantenir-se a l'avantguarda de la innovació i a la UAB complir amb la seva missió de transferir coneixement a la societat.