Article

La UAB, referent en recerca ambiental i sostenibilitat

Al llarg dels anys, la Universitat Autònoma de Barcelona s’ha posicionat com un pol de recerca i innovació a nivell generalista (i així ho avalen rànquings com el CWUR i el CyD), i en matèria de Medi Ambient i sostenibilitat no és una excepció. Avui, 5 de juny, al dia del Medi Ambient, repassem i analitzem les capacitats mediambientals al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Oriol Massagué
Oriol Massagué
Tècnic de comunicació

Amb una mirada multidisciplinària i col·laborativa, la UAB impulsa projectes pioners que aborden la transició ecològica des de la ciència, la tecnologia, la planificació territorial, l’economia i la governança. En aquest article analitzarem les línies d’actuació i capacitats per fer de la UAB un referent en transformació verda.

Capacitats per departament UAB

A la UAB disposem d’una àmplia estructura acadèmica que integra la sostenibilitat i el medi ambient com eixos transversals. Aquesta multiplicitat de disciplines permet abordar els grans reptes que presenta la transició ecològica des de tots els punts de vista possibles.

El departament de Geografia és un dels departaments amb més presència transversal en sostenibilitat; a través dels seus processos de teledetecció i SIG per a l’anàlisi territorial, anàlisi de l’impacte ambiental del turisme, gestió d’espais naturals i muntanyencs, desenvolupament local sostenible, mobilitat i transport ambientalment eficients, zones costaneres i marítimes i turisme sostenible

El departament d’Economia Aplicada participa en anàlisi socioeconòmica vinculada al medi ambient: l’impacte ambiental de l’activitat econòmica, l’economia dels recursos naturals i polítiques ambientals i la relació entre problemes institucionals i desenvolupament sostenible

El departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental està especialitzat en tecnologies per al tractament i revalorització de residus: eliminació de nutrients d’aigües residuals, degradació de contaminants industrials i valorització de residus mitjançant processos biològics.

El departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d’Ecologia (BABVE) té un pes important en ecologia i biodiversitat: prevenció d’espècies exòtiques invasores, recerca sobre salut i desenvolupament vegetal en entorns d’estrès ambiental. També contribueix a nivell formatiu proporcionant doctorats en ecologia terrestre, biodiversitat i biotecnologia vegetal

El departament de Bioquímica i de Biologia Molecular, malgrat el seu enfocament principalment biomèdic, contribueix en biotecnologia ambiental a través de línies vinculades a processos moleculars i fisiològics.

Centres i instituts de recerca destacats

La UAB compta amb una xarxa de centres i instituts de recerca de renom i excel·lència internacionals que lideren projectes pioners i impulsen iniciatives de ciència aplicada en diferents línies de medi ambient i sostenibilitat.

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) aborda els principals reptes ambientals i de sostenibilitat relacionats amb el canvi global i climàtic antropogènic. Els investigadors de l’ICTA-UAB desenvolupen recerca avançada en àrees especifiques de la ciència ambiental a partir de tres àrees generals: “Ciències de la Terra i la Vida”, “Ciències Socials i Ambientals” i “Tecnologia, medi ambient i societat” .

El CREAF és la NASA de la Natura! Es tracta d’un centre públic de recerca especialitzat en ecologia terrestre i anàlisi del territori, amb l'objectiu de generar coneixement i eines per a la conservació, gestió i adaptació del medi ambient al canvi global. Algunes de les seves línies d’actuació són la ciència ciutadana, els serveis tècnics, l’agricultura regenerativa i la col·laboració multi-actor.

El CTFC és un centre de recerca dedicat a la gestió forestal sostenible, la biodiversitat i la bioeconomia circular, amb programes de gestió forestal multifuncional, de dinàmica del paisatge i biodiversitat i bioeconomia, salut i governança.

Empreses derivades

Però la recerca no acaba només amb formació, sinó que es completa amb les empreses derivades sorgides a través de la recerca universitària. En una societat més verda, més justa i amb major focus cap a l’impacte social, són peces indispensables.

Aeris Technologies és una spin-off de la UAB constituïda per experts del grup de recerca GENOCOV que centra la seva activitat en el disseny, construcció i manteniment de bioreactors per al tractament d’aigües i gasos residuals.

Ctrl4Enviro està ubicada a l’edifici Eureka del Parc de Recerca UAB i es dedica a la investigació de solucions avançades en sistemes de control i monitoratge per a processos ambientals.

Inèdit és una spin-off de la UAB nascuda el 2009 dedicada a la investigació aplicada en el camp de la sostenibilitat i la prevenció ambiental, que aporta un factor d’ecoinnovació i ecodisseny als seus clients. 

Planet Biotech és una spin-off del CRAG que desenvolupa i comercialitza productes per a una agricultura sostenible, dissenyats per a mitigar els efectes del ràpid canvi climàtic. La seva tecnologia patentada obre una nova porta a solucions sostenibles i rendibles per a fer front a les sequeres i les onades de calor en els camps.

Tectum Garden, nascuda des del grup de recerca Sostenipra de l’ICTA, són especialistes en agricultura urbana i compten amb experteses molt diverses per tal de donar respostes interdisciplinàries als reptes que suposa avançar cap a ciutats més sostenibles.

Campus de la UAB