Un any d’innovació i col·laboració: resum del 2024 al Parc de Recerca UAB
El 2024 ha estat un any marcat per la consolidació del Parc de Recerca UAB com a punt de trobada per a la innovació, la col·laboració entre la universitat i empresa i l’emprenedoria. Gràcies a la diversitat d’iniciatives i projectes impulsats, hem continuat apropant la recerca al teixit empresarial i donant suport al desenvolupament de solucions per als reptes de la societat.
Innovació amb impacte al territori
Des del Parc de Recerca UAB apliquem metodologies innovadores participatives i de cocreació i aglutinem tots els actors de la quàdruple hèlix per detectar reptes del territori i generar propostes de solució. Entre les fites més destacades de l’any, cal mencionar l’organització de l’Innovation Day de Molins de Rei, que ha connectat estudiants i empreses per abordar reptes en tecnologies 4.0 i economia circular, consolidant la nostra aposta per vincular el talent emergent amb el món empresarial. A més hem organitzat amb l’Hospital d’Olot un laboratori per a la transformació del model d’Atenció Primària i Comunitària (APiC) a la Garrotxa, i hem organitzat amb l’IRTA uns tallers d’ideació per generar projectes disruptius en el sector agroalimentari.
Col·laboració universitat-empresa
Aquest any, hem ampliat les activitats de networking amb èxit, destacant a nostra activitat estrella, la Setmana de la Innovació de la UAB, que ha reunit més de 700 persones en les diferents activitats. També hem participat en esdeveniments com el Fòrum de Tecnologies i Innovació de Sabadell o els Open Innovation Challenges d’ACCIÓ.
També cal destacar el suport que hem donat als grups de recerca de la UAB per presentar projectes d’R+D publicoprivats en programes de finançament tant nacionals com internacionals.
Emprenedoria i suport al talent
El Parc de Recerca UAB, en el marc d’Emprèn UAB, ha continuat fomentant l’emprenedoria amb programes d’ideació i validació que han involucrat 76 participants i han donat lloc al desenvolupament de 46 projectes emprenedors. D’aquests, dues empreses derivades ja formen part de l’ecosistema innovador: M.IA i Aquos.
Aquest any, destacar que hem engegat la primera edició de Visionaris Avançat per preaccelerar projectes emprenedors.
Difusió i comunicació
Un dels grans èxits del 2024 ha estat l’estrena de noves eines digitals per millorar la comunicació, com ara la renovació de la nostra pàgina web, un nou format de butlletí mensuals i un gran nombre de campanyes per donar visibilitat a la transferència i la innovació en àrees com la intel·ligència artificial, la microelectrònica i la sostenibilitat.
Preparant el futur
De cara al 2025, el Parc se centrarà a enfortir la col·laboració de la Universitat i els centres de recerca del campus amb les empreses i consolidar l’impacte de la transferència de coneixement. A més, seguirem adaptant els nostres espais i recursos per mantenir el creixement d’aquest ecosistema innovador.
Gràcies a la implicació de tota la nostra xarxa d’entitats, persones investigadores i empreses col·laboradores, el 2024 ha estat un any de grans avenços. Estem desitjant encarar els reptes i oportunitats que ens esperen el proper any!