Article

Quatre vies per a finançar un projecte R+D+I en consorci

Com podem finançar un projecte publicoprivat de recerca, desenvolupament i innovació? En aquest article, la Lina Solarte, tècnica de finançament del Parc de Recerca UAB, ens ensenya quatre vies per la cerca de fons per tal de fomentar noves oportunitats que impulsin la creació de consorcis estratègics entre la UAB i l’ecosistema empresarial.

Lina Solarte
Lina Solarte
Tècnica de finançament de projectes publicoprivats

L’avenç de les comunicacions, la ciència i la tecnologia està sent possible gràcies a la col·laboració pública-privada. La introducció de la Recerca, el Desenvolupament i la Innovació (R+D+I) ha generat un ventall de possibilitats per tal de fer front als reptes socioeconòmics i ambientals que caracteritzin el nostre moment actual.

Com podem arribar a materialitzar una col·laboració pública-privada? Des del Parc de Recerca UAB, us presentarem les principals fonts de finançament públiques, nacionals i europees, per tal de consolidar el teu projecte R+D+I en consorci, partint de fases inicials (investigació bàsica TRLs 1-3), fins la validació (desenvolupament tecnològic i de mercat TRLs 4-6).

  1. EIC Pathfinder Open i EIC Pathfinder Challenges. A través d’aquestes dues convocatòries sota el paraigües del programa marc de la Comissió Europea Horizon Europe, el European Innovation Council (EIC), promou el desenvolupament de tecnologies en els estadis inicials (TRLs 1-3) amb un enfocament clar, que es converteixen productes o serveis futurs dins de l’entorn econòmic. Així que, si el teu projecte és competitiu, si es substenta sota tecnologies innovadores i disruptives i pretens que en un futur surti al mercat, aquestes convocatòries poden ser una gran oportunitat.
  2. Projectes de Col·laboració pública-privada. Aquesta convocatòria, promoguda per l’Agència Estatal d’Investigació (AEI), que dona suport a projectes de desenvolupament experimental entre empreses i organismes d’investigació per la incorporació de coneixements i resultats científic-tècnics que validin noves tecnologies, productes i serveis. Si el teu projecte ja has passat les fases inicials i es troba en un TRL 3, valida la teva tecnologia en entorns rellevants, així contribuiràs al reforç de la capacitat de lideratge del Sistema Espanyol en Ciència, Tecnologia i Innovació (SECTI).
  3. EIC Transition. Si ja has obtingut una prova de concepte de la teva tecnologia (TRL 3), a través d’un projecte concedit per la Comissió Europea, aquest instrument de finançament de l’EIC impulsa l’avenç de la maduresa tecnològica, permet finançar tant el desenvolupament tecnològic com el desenvolupament de mercat, portant el teu projecte a TRLs més avançades, 5 o 6.
  4. Projectes de R+D+I en línies estratègiques - TransMisiones. Aquesta iniciativa, promoguda conjuntament per l’AEI i el CDTI, finança a agrupacions empresarials i a organismes d’investigació i de difusió de coneixement que col·laboren de manera conjunta per a donar resposta a prioritats temàtiques de gran importància per a la societat i l'entorn econòmic de l'Estat espanyol.

Aquestes quatre vies de finançament per a un projecte R+D+I en col·laboració pública-privada permeten avançar cap a la transferència científica i tecnològica, impulsant, a la vegada, la consolidació d’una cultura innovadora en entorns socioeconòmics.

La cerca de noves oportunitats que impulsen la creació de consorcis estratègics entre la UAB i l’ecosistema empresarial caracteritzen l’activitat diària del Parc de Recerca UAB. La seva aposta per la transferència científica i tecnològica permeten la connexió entre el personal investigador de la UAB i les empreses. Treballem dia a dia per abonar el camí i facilitar el desenvolupament econòmic i social fent un ús responsable i ètic del coneixement i les tecnologies. 

Finançament de projectes