Article

Cap a un futur participatiu: noves metodologies d’innovació per a la creació de solucions davant els reptes de la societat

L’equip d’emprenedoria del Parc de Recerca UAB explica la metodologia i expertesa requerides per tal d’afrontar processos participatius que ajudin a resoldre reptes empresarials i socials reals. 

Hafsa El Briyak
Hafsa El Briyak
Tècnica de projectes territorials

En un món en constant evolució, la capacitat d'innovació i adaptació son factors crucials per al creixement sostenible i la competitivitat. En aquest context és necessari una figura que funcioni com un catalitzador d'innovació, impulsant la cocreació de solucions efectives en àmbits com la implementació de tecnologies avançades, la definició de noves línies d'innovació, i l'optimització de processos organitzatius, entre d’altres. Els processos participatius són la peça fonamental d'aquest enfocament innovador. Basat en el design thinking o pensament de disseny, és una metodologia àgil que promou el pensament creatiu i porta al participant per diverses fases d’anàlisi i pensament prospectiu. Aquesta manera de resolució de reptes, centrant-se en les necessitats de l'usuari, facilita la presa de decisions eficaces. 

A través d'un seguit de dinàmiques, dissenyades per promoure el diàleg i l'intercanvi d'idees, aquests processos fomenten la participació activa de diferents agents, capturant propostes innovadores que tenen com a finalitat ser transformades en prototips per ser testejats en contextos reals. 

Durant aquests processos participatius, s’identifiquen reptes concrets, es consensuen les seves prioritats i es defineixen propostes de solucions conjuntes. 

Cal destacar, com aquesta metodologia fomenta un sentiment de comunitat, col·laboració i corresponsabilitat, alhora que consolida l'ecosistema, afavorint la interacció productiva entre diversos actors. A més, contribueix de manera significativa a millorar la competitivitat, la visibilitat i la reputació tant de les empreses com de les organitzacions. 

El Parc de Recerca UAB ofereix un procés transformador que guia les empreses, institucions i administracions públiques des de la identificació inicial de les necessitats fins a l'acció concreta d’ideació i implementació de solucions, adoptant un enfocament integral per abordar els reptes empresarials i socials reals. A través d'un procés meticulosament dissenyat, el Parc de Recerca UAB uneix administracióempreses, comunitat i experts de la UAB d’una àmplia gama de sectors, fomentant una col·laboració estreta per impulsar solucions innovadores i creatives amb un ampli anàlisi de perspectives dels diferents actors. 

Persones participant a una sessió de cocreació

El nostre procés inclou les següents fases:

  • Estudi de la situació actual: un anàlisi profund de les necessitats i l'entorn empresarial per identificar els punts crítics que requereixen atenció.
  • Unió de persones a través de dinàmiques d'equip: fomentem la col·laboració i cohesió d’agents de la quadruple hèlix (academia, govern, empresa, ciutadania). mitjançant dinàmiques d'equip.
  • Identificació de reptes i necessitats clau: mitjançant un enfocament profund, identifiquem els reptes empresarials més urgents i les necessitats concretes que cal abordar.
  • Trobada de solucions amb l'ajuda d'experts: treballem en estreta col·laboració amb el nostre equip d'experts del campus de la UAB per trobar solucions innovadores i eficaces per als reptes identificats.
  • Desenvolupament de solucions i processos de protipatge: treballem perquè les idees no es quedin en el paper i, per això, fem servir diferents eines que ens permeten generar processos de prototipat per a la seva implementació i comprovació en contextos reals. 
  • Identificació de noves col·laboracions i finançament: ajudem a explorar noves oportunitats de creixement i finançament. 

La UAB i el Parc de Recerca UAB hem aplicat aquest enfocament innovador per assessorar en la creació d’espais d'innovació com Tech4Molins, Hub d'Innovació Cerdanyola Activa, Ajuntament de Ripollet; ideació i prototipatge de projectes per el Hub d’Intel·ligència Artificial i per l’ Instituto de Nanociencia y Materiales de Aragón; o la transformació del sistema d’atenció primària a la Garrotxa per a la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, etc. 

Amb una visió centrada en l'excel·lència i la innovació, el Parc de Recerca UAB s’afirma com un aliat de confiança per a les empreses que aspiren a créixer i destacar en un entorn empresarial competitiu i en constant evolució.